Het is belangrijk om lid te worden van een vakbond

Er wordt vaak ten onrechte aangenomen dat arbeidsvoorwaarden alleen worden bepaald door de werkgever. Dit is een misvatting. Zonder de bijdrage van vakbonden in Nederland zouden arbeidsomstandigheden er heel anders uitzien. Onder andere hebben vakbonden in de loop der jaren ervoor gezorgd dat kinderarbeid niet meer bestaat, dat het aantal werkuren is beperkt, dat je wordt betaald bij zwangerschap en ziekte, en dat vakantietoeslagen beschikbaar zijn.

Bovendien sta je als vakbondslid als je een conflict hebt met je werkgever. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de volledige implicaties van je contract begrijpt. Vakbonden hebben gespecialiseerd juridisch personeel dat door overeenkomsten kan gaan en alle mogelijke problemen kan bespreken die jou als individu kunnen beïnvloeden, afhankelijk van jouw omstandigheden.

Jaarlijks ontvangt PNN vanuit het land hulpvragen van promovendi die een conflict hebben met hun werkgever. Een eenvoudig gesprek met de werkgever blijkt vaak niet meer tot de mogelijkheden te behoren en professionele juridische hulp is hard nodig. Zoals bijvoorbeeld bij de weigering van de werkgever om aan het eind van het dienstverband de nog openstaande verlofdagen uit te betalen. In veel gevallen kan de promovendus nergens terecht voor juridische hulp. De promovendus heeft vaak geen geld om een advocaat te betalen. Is de promovendus geen lid van een vakbond, dan staat deze er dus alleen voor. PNN heeft geen juridische dienst om promovendi juridisch te laten bijstaan. Een verwijzing naar andere instanties is het enige wat PNN in een dergelijk geval kan doen.

Voor PhD kandidaten zijn de meest relevante vakbonden AOb,  FNV, en CNV, afhankelijk van je voorkeur en arbeidssituatie.

Deel deze pagina

Meer weten? Neem contact op met Margrietha van der Linde voor advies.

Margrietha van der Linde

Arbeidsvoorwaarden – ziekenhuizen

ziekenhuizen@hetpnn.nl