Lid zijn van een vakbond biedt tal van voordelen: het geeft je een betere onderhandelingspositie, je krijgt rechtsbescherming en je kan worden geadviseerd door de vakbond over je arbeidsvoorwaarden. Óók voor promovendi niet-in-dienst heeft het voordeel om lid te zijn van een vakbond. Weet je (nog) niet welk contract je hebt? Ga naar deze pagina om erachter te komen!

Het belang van vakbondslidmaatschap

Het wordt vaak ten onrechte aangenomen dat arbeidsvoorwaarden eenzijdig door je werkgever worden bepaald. Dit is een misvatting. Zonder de bijdrage van vakbonden in Nederland zouden arbeidsvoorwaarden in Nederland er heel anders uitzien. Vakbonden hebben er door de jaren onder andere voor gestreden dat kinderarbeid is verboden, de 8-urige werkdag de norm is, je wordt doorbetaald tijdens zwangerschap of ziekte, en je recht hebt op vakantie en vakantiegeld.

Tegenwoordig behoren vakbonden tot PNN’s voornaamste partner in onze inspanningen voor betere omstandigheden voor alle promovendi. De vakbonden werken samen met PNN om de belangen van promovendi te vertegenwoordigen bij cao-onderhandelingen, en op veel andere niveaus. Zo beïnvloeden ze ook nationaal beleid, en spelen ze een belangrijke rol in het monitoren en verbeteren van arbeidsomstandigheden bij universiteiten, UMC’s en onderzoeksinstellingen. Daarnaast bieden vakbonden hun leden informatie en juridische ondersteuning, ook bij promotie gerelateerde onderwerpen.

Om promovendi te kunnen blijven vertegenwoordigen, hebben ze ook promovendi nodig die lid worden. Voor promovendi zijn de meest relevante vakbonden de AOb, FNV en CNV, afhankelijk van waar je een arbeidsovereenkomst hebt en je eigen voorkeur. Sommige vakbonden, zoals AOb en FNV, bieden speciale lidmaatschapstarieven voor promovendi zonder dienstverband.

PNN werkt nauw samen met de AOb in de sector universiteiten, en CNV in de sector UMC’s. Meer informatie over lid worden en de voordelen van het lidmaatschap vind je op de websites:

Individuele ondersteuning

Als vakbondslid sta je er bovendien niet alleen voor in het geval van een conflict met je werkgever. In zo’n geval is het essentieel dat je je arbeidsovereenkomst goed begrijpt. Vakbonden hebben gespecialiseerde juridische medewerkers die regel voor regel door arbeidsovereenkomsten kunnen gaan en alle mogelijke problemen kunnen bespreken die jou als individu kunnen treffen, afhankelijk van jouw situatie. Nota bene: vakbonden hanteren een zogeheten ‘brandend huis’-beleid. Dat wil zeggen dat ze geen juridische ondersteuning geven over conflicten die al voor het lidmaatschap zijn ontstaan. Wordt dus op tijd lid!

Elk jaar ontvangt het PNN hulpvragen van promovendi die een conflict hebben met hun werkgever. Een simpel gesprek met de werkgever lijkt vaak niet meer mogelijk en professionele juridische bijstand is dan nodig: bijvoorbeeld wanneer de werkgever weigert om aan het einde van het dienstverband de openstaande vakantiedagen uit te betalen. In veel gevallen kan de promovendus dan nergens terecht voor juridische hulp zonder hoge rekening te verwachten. Als de promovendus geen lid is van een vakbond, staat hij of zij er dus alleen voor, want ook PNN beschikt niet over een juridische dienst om promovendi van juridische bijstand te voorzien. Een doorverwijzing naar andere instanties is het enige wat PNN in zo’n geval kan doen.

Vakbond voor promovendus niet in dienst

Ook promovendi zonder dienstverband kunnen zich aansluiten bij vakbonden en we moedigen je aan dit ook te doen. Juist promovendi zonder dienstverband kunnen er baat bij hebben om samen een sterke collectieve stem te hebben. Je krijgt ook toegang tot de ledenvoordelen van de vakbond, zoals juridische bijstand in het geval van een conflict met je instelling.

Wil je meer weten? Of heb je een specifieke vraag? Neem contact op met Lex Mandos.

Lex Mandos

Arbeidsvoorwaarden – universiteiten

universiteiten@hetpnn.nl

Deel deze pagina

Meer weten? Neem contact op met Martine van der Linde voor advies.

Martine van der Linde

Arbeidsvoorwaarden – ziekenhuizen

ziekenhuizen@hetpnn.nl