In deze sectie leggen we uit wat er gebeurt aan het einde van je contract. Weet je (nog) niet wat voor promovendus je bent? Ga naar deze pagina om erachter te komen!
Werknemer promovendi
Helaas is het eerder regel dan uitzondering dat het afronden van je proefschrift langer duurt dan de duur van je contract. Promovendi met een voltijd aanstelling hebben meestal een vierjarig arbeidscontract bij de universiteit. Echter, veel promovendi hebben meer tijd nodig: onderzoek wijst uit dat de gemiddelde duur ongeveer vijf jaar is. Het feit dat dit vaak voorkomt, kan een reden zijn voor je werkgever om een contractverlenging aan te bieden.
Wie is betrokken bij een aanvraag voor contractverlenging? Het is niet alleen je supervisor die beslist over de verlenging van je contract. Zo’n aanvraag gaat via vele verschillende partijen. Allereerst wordt de aanvraag voor verlenging behandeld door je directe leidinggevende. Het helpt als je je aanvraag voor verlenging al hebt besproken en voorbereid met de belangrijke actoren uit je afdeling, zoals je directe leidinggevenden en universitaire projectmanagers. Zij kunnen worden geraadpleegd in het proces van het beoordelen van je aanvraag. Hierna wordt je aanvraag voorzien van advies door de P&O-adviseur op facultair niveau. Vervolgens wordt de aanvraag voorzien van financieel advies door de controller of financiële medewerker van de faculteit. Tenslotte wordt de aanvraag, samen met alle adviezen, beoordeeld door de directeur bedrijfsvoering van de faculteit.
Als je contract afloopt en niet wordt verlengd, eindigt je formele dienstverband met de universiteit. Als dit gebeurt en je proefschrift nog niet is afgerond, kan dit je in een moeilijke positie brengen. Maar zodra je contract is verlopen, kun je helaas niet langer aanspraak maken op veel van de rechten die je als werknemer had.
Transitievergoeding
Als je contract eindigt op het initiatief van de werkgever, heb je recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om je de mogelijkheid te geven je om te scholen of een eigen bedrijf te starten, hoewel er geen specifieke verwachtingen zijn over hoe de vergoeding moet worden besteed. De transitievergoeding bedraagt 1/3e van je maandloon, vermenigvuldigd met het aantal jaren dat je bij die werkgever hebt gewerkt. De hoogte van de transitievergoeding kan worden berekend met de rekenhulp van de overheid (website in het Nederlands).
Let op: Het aflopen van een tijdelijk contract wordt ook gezien als een vorm van ontslag op initiatief van de werkgever, wat betekent dat promovendi in dienst recht hebben op deze vergoeding. Als je deze niet samen met je laatste salaris ontvangt, moet je contact opnemen met je werkgever om ervoor te zorgen dat de afspraken worden nagekomen.
Je hebt geen recht op deze vergoeding als je zelf ontslag neemt. Bovendien, als je een beëindigingsovereenkomst (ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd) ondertekend met je werkgever, maak je afspraken over de vergoeding. In dat geval ontvang je geen transitievergoeding.
Een laatste kanttekening is dat je recht op een transitievergoeding vervalt als je een nieuw contract van de universiteit aangeboden krijgt – ongeacht of je dit accepteert. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de proportionaliteit van het nieuwe contract. Technisch gezien kun je een veel kleiner contract of een contract voor een “ongewenste” functie (bijvoorbeeld onder je niveau) aangeboden krijgen, en toch geen transitievergoeding ontvangen. Dit is een groot tekort in de huidige wetgeving, waarmee rekening gehouden moet worden in de volgende onderhandelingen.
OIO promovendi aan UMC’s
Er is een specifieke clausule in de cao-UMC voor promovendi met een oio-contract (onderzoeker in opleiding). Volgens artikel 17.4.4 kent de werkgever een eenmalige bonus toe aan promovendi die hun opleiding hebben afgerond binnen de looptijd van hun arbeidscontract en succesvol hun promotie hebben voltooid binnen de contractduur. De bonus bedraagt € 750,00 bruto. Raadpleeg je promotor of afdeling om te verduidelijken of “afronding” het indienen van je proefschrift betekent of het succesvol verdedigen ervan.
Wil je meer weten en werk je bij een universiteit? Neem contact op met Lex Mandos voor advies.
Promovendi niet-in-dienst
Als je promotieonderzoek verricht zonder betaalde aanstelling of via een gast(vrijheids)aanstelling, worden de regelingen omtrent het einde van je (gast-)dienstverband bepaald door het instituut waar je te gast bent. De afronding van het promotietraject is meestal geregeld in het promotiereglement van de universiteit waar je formeel aan promoveert.
Indien je promotieonderzoek gaat verrichten zonder betaalde aanstelling of via een gast(vrijheids)aanstelling, is het slim om aan het begin van je promotietraject afspraken te maken met je begeleiders over onderwerpen als onkosten, declaraties, promotiebonus, en drukkosten van het proefschrift. Maak in ieder geval afspraken over de planning en evaluatie van je promotietraject en de voorwaarden waaronder je je verdediging aan kunt vragen.

Lex Mandos
Portfolio arbeidsvoorwaarden – Universiteiten
Wil je meer weten en werk je bij een UMC? Neem contact op met Martine van der Linde voor advies.

Martine van der Linde
Portfolio arbeidsvoorwaarden – ziekenhuizen
Wil je meer weten, en ben je een buitenpromovendus? Neem contact op met Teebah Abu-Zahra voor advies.

Teebah Abu-Zahra
Arbeidsvoorwaarden – externe, internationale en beurs-promovendi