Wil je als promovendus een huis kopen? Lees hier meer over je mogelijkheden!

Gesponsorde post

Wie zijn wij?
V&W Adviseurs is gespecialiseerd in de advisering van een hypotheek voor promovendi (of ander wetenschappelijk personeel) bij de universiteiten in Nederland. Al jarenlang krijgen we via universiteiten promovendi en ander wetenschappelijk personeel doorverwezen naar ons kantoor. De allerbelangrijkste reden is omdat de medewerkers en universiteiten onze meerwaarde ervaren!

Kan ik als promovendus een huis kopen?

Ja, promovendi kunnen een huis kopen ondanks dat ze geen vast contract hebben en zelfs geen intentieverklaring voor een vast contract krijgen van de universiteit.

Enerzijds is er een grote groep promovendi die denkt dat ze helemaal niet in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek omdat ze geen vast contract hebben. Deze groep blijft te veel geld betalen voor de maandelijkse huur van hun huis. Huren is flexibeler, maar echt een stuk duurder dan kopen. Zeker gezien de huidige historisch lage rentestanden!

Ook zijn er promovendi al bezig met het zoeken naar een koopwoning vanuit de gedachte dat ze door een goede (opleidings)achtergrond een goed toekomstperspectief hebben. In de praktijk blijkt vaak dat promovendi (en postdocs) toch moeite hebben met het krijgen van een hypotheek. De reden is dat een hypotheek voor promovendi niet binnen de standaardnormen van de geldverstrekkers passen. Een andere belangrijke reden is dat veel hypotheekadviseurs niet weten hoe de contracten van promovendi binnen de universiteiten in elkaar steken en daarom dus geen goede onderbouwing van je hypotheekaanvraag kunnen maken. Dit is volkomen onnodig!

Achtergrondinformatie

Verreweg de meeste universiteiten geven promovendi geen intentieverklaring. De intentieverklaring houdt in dat uw werkgever verklaart dat hij voornemens is u een vast contract aan te bieden mits u gelijkblijvend blijft functioneren en de bedrijfsomstandigheden onveranderd blijven. Een hypotheek zonder intentieverklaring is niet onmogelijk, maar vergt meer expertise van de hypotheekadviseur en hangt uiteraard van uw persoonlijke situatie af.

Inkomen afgelopen jaren

De eerste optie voor het verkrijgen van een hypotheek zonder intentieverklaring is dat de hypotheekadviseur kijkt naar het inkomen van de afgelopen jaren. Voor de hypotheek dient de hypotheekadviseur het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren te berekenen en je dient een werkgeversverklaring te kunnen overhandigen. Het gemiddelde inkomen is het inkomen dat voor de hypotheek meegenomen mag worden in de toetsing tot maximaal het jaarinkomen van het laatste kalenderjaar. Indien je een hypotheek zonder intentieverklaring wenst en het gemiddelde inkomen van de afgelopen jaren voldoende is volgens de hypotheeknorm, dan is het zelfs mogelijk in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De praktijk is dat veel promovendi al in de eerste jaren een huis willen kopen en dus onvoldoende arbeidsverleden hebben waardoor de hypotheekaanvraag niet binnen de standaardnormering van de hypotheekverstrekker past.

Aanpak V&W Adviseurs

Als het inkomen van de afgelopen jaren niet afdoende is voor het verkrijgen van de hypotheek zorgen wij voor een volledige en uitgebreide onderbouwing van de hypotheekaanvraag en in 95% van de gevallen komt de hypotheek dan ook rond.

We hebben veel ervaring met promovendi waardoor wij ook op voorhand een goede inschatting kunnen maken van de kans op succes. We kijken naar de aspecten die een positief effect op de hypotheekaanvraag hebben. Dit hangt af van meerdere factoren. Hoe is het toekomstperspectief van de promovendus? Wat is het vakgebied? In welke fase van het promotietraject zit je als promovendus? Hoe ziet de werkgeversverklaring of het arbeidscontract eruit (per universiteit verschillend)? Is er de Nederlandse of een buitenlandse nationaliteit? Hoe hoog is de studieschuld? Is er spaargeld? Is er een partner? Welke prijsklasse wil men kopen?

Kortom, wij zijn uitstekend op de hoogte van de mogelijkheden. Wij durven te beweren dat als wij een hypotheekaanvraag doen, dat wij (en jij dus ook) met 1-0 voorstaan bij de geldverstrekker. Ook bij hen hebben we een goede reputatie opgebouwd! Dus ook als hypotheekverstrekkers je hypotheekaanvraag geweigerd hebben, kunnen er wel degelijk mogelijkheden zijn bij andere geldverstrekkers voor het afsluiten van een hypotheek met goede (rente)condities.

Vrijblijvend gesprek

Kortom, wij kennen de ins en outs waardoor wij durven te stellen dat als je bij ons niet slaagt, je nergens een hypotheek krijgt! Wij kunnen je een gratis (eventueel telefonisch) hypotheekgesprek aanbieden waarin wij je vrijblijvend informeren over de (on)mogelijkheden van je hypotheek. We vertellen je graag wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis maar ook bij het kiezen van de hypotheek die bij het beste bij je past.

Neem ook eens een kijkje op onze site en kijk naar onze uitstekende referenties. Neem hier contact met ons op of bel naar 015 – 215 78 00.

Brochure

Ook kun je op onze site gratis een brochure downloaden waarin je kunt lezen over alles wat er komt kijken bij het kopen van een huis alsmede de financiering ervan.

Deel deze pagina

Meer weten? Neem contact op met Max Bloem voor advies.

Max Bloem

Commissaris extern

commissarisextern@hetpnn.nl