Promotiekosten

De afronding van het proefschrift en de promotieplechtigheid vergen de nodige voorbereidingen. Begin hier tijdig mee en lees de volgende tips door.

Kostenplaatje

Aan een promotie hangt een kostenplaatje. De kosten van je promotie hangen van een aantal zaken af, zoals de hoeveelheid proefschriften die je laat drukken en het aantal pagina’s dat het proefschrift telt. De precieze kosten om een proefschrift te laten drukken hangt erg van de drukkerij af. Informeer tijdig naar de kosten bij verschillende drukkerijen, het is namelijk niet gezegd dat de drukkerij van jouw eigen universiteit het meest voordelig is. Daarnaast kan er soms ook groepskorting worden gegeven als meerdere personen tegelijkertijd hun dissertatie komen drukken. De kosten voor een receptie, feest of diner hangen uiteraard af van het aantal mensen dat je uitnodigt.

Hieronder enkele bedragen ter indicatie:

  • Proefschrift: € 500 tot € 3.000
  • Kleding (kopen of huren): € 100 tot € 500
  • Receptie: € 350 tot € 700
  • Diner/buffet: € 25 tot € 50 per persoon
  • Feest: € 1.000 tot € 5.000 (optioneel)

Sommige kosten kunnen gedeclareerd worden op de universiteit, via de vakgroep of via een beursverstrekker. Ook zijn er fondsen die het drukken van proefschriften over specifieke onderwerpen (deels) vergoeden, of kun je proberen bij het bedrijfsleven een subsidie te krijgen, bijvoorbeeld in ruil voor het noemen van de bedrijfsnaam en het toesturen van een aantal exemplaren van je proefschrift. Informeer altijd bij je eigen universiteit wat hieromtrent het beleid is, voor sommige universiteiten zijn hier regels voor op gesteld of is het zelfs expliciet niet toegestaan.

Deel deze pagina

Meer weten? Neem contact op met Nina Schwarzbach voor advies.

Nina Schwarzbach

Commissaris extern

commissarisextern@hetpnn.nl