Flexibele werkuren

Wanneer je parttime werkt, of wanneer je contract tijdens je promotieonderzoek wordt veranderd naar parttime, verplicht de wet dat het arbeidscontract evenredig verlengd moet worden.

Een verzoek om parttime te werken kan alleen worden geweigerd als het ernstige nadelige gevolgen heeft voor je werkgever, bijvoorbeeld als je project extern gefinancierd wordt en de financiering moet worden terugbetaald als het project niet op tijd wordt afgerond. Sommige externe financiers (bijvoorbeeld sommige NWO-beurzen) hebben echter opties voor het bevriezen van de financiering in geval van ouderschapsverlof.

Tenzij ‘bedrijfsbelangen’ dit niet toelaten, heb je recht op een zogenaamde ‘flexibele werktijden’-regeling. Dit betekent dat je met je leidinggevende een afspraak kunt maken over wekelijkse werktijden die afwijken van de gebruikelijke 38 uur per week. Je kunt dan twee uur meer of minder per week werken. Hiermee lever je 96 vakantie-uren per jaar in als je minder werkt, of je krijgt extra vakantie-uren als je meer werkt.

De regeling voor de toepassing van het flexibele werktijdenstelsel heeft een duur van één jaar. Indien onvoorziene omstandigheden het noodzakelijk maken om de regeling te wijzigen, moet je dit overleggen met je werkgever.

Deel deze pagina

Meer weten? Neem contact op met Lex Mandos voor advies.

Lex Mandos

Arbeidsvoorwaarden – universiteiten

universiteiten@hetpnn.nl