In deze sectie bespreken we de belangrijkste aspecten met betrekking tot flexibele werktijden voor promovendi. Het is belangrijk op te merken dat in Nederland niet alle promovendi onder dezelfde voorwaarden aan hun proefschrift werken. Hieronder vind je gedetailleerde informatie hierover, afhankelijk van het type contract of overeenkomst dat van toepassing is. Weet je (nog) niet welk contract in jouw geval van toepassing is? Ga naar deze pagina om erachter te komen!
Promovendus in dienst van universiteit, umc of onderzoeksinstituut
Als werknemer heb je op grond van de wet Flexibel Werken het recht om te verzoeken parttime te gaan werken. Wanneer je parttime werkt, of wanneer je contract tijdens je promotieonderzoek wordt veranderd naar parttime, verplicht de cao dat het arbeidscontract evenredig verlengd moet worden.
Een verzoek om parttime te werken kan alleen worden geweigerd als het ernstige nadelige gevolgen heeft voor je werkgever, bijvoorbeeld als je project extern gefinancierd wordt en de financiering moet worden terugbetaald als het project niet op tijd wordt afgerond. Sommige externe financiers (bijvoorbeeld sommige NWO-beurzen) hebben echter opties voor het bevriezen van de financiering in geval van ouderschapsverlof. Een verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur kan niet vaker dan eens in de twaalf maanden worden gedaan.
Werknemers aan Nederlandse universiteiten hebben hiernaast op grond van de cao, tenzij ‘bedrijfsbelangen’ dit niet toelaten, recht op een zogenaamde ‘flexibele werktijden’-regeling. Dit betekent dat je met je leidinggevende een afspraak kunt maken over wekelijkse werktijden die afwijken van de gebruikelijke 38 uur per week. Je kunt dan twee uur meer of minder per week werken. Hiermee lever je 96 vakantieuren per jaar in als je minder werkt, of je krijgt extra vakantieuren als je meer werkt.
De regeling voor de toepassing van het flexibele werktijdenstelsel heeft een duur van één jaar. Indien onvoorziene omstandigheden het noodzakelijk maken om de regeling te wijzigen, moet je dit overleggen met je werkgever.
Promovendus niet-in-dienst
In theorie is een van de voordelen van het uitvoeren van je promotieonderzoek als niet-werknemer-promovendus dat het meer flexibiliteit biedt in termen van werktijden, thema en ontwikkeling van je onderzoek. Dit is echter niet altijd het geval, wat betekent dat promovendi niet-in-dienst mogelijk aan dezelfde soort druk onderhevig zijn als werknemer-promovendi, maar zonder de bijbehorende rechten en voordelen. Het kan ook zo zijn dat, vanwege hun type overeenkomst, promovendi niet-in-dienst minder geïntegreerd zijn in de activiteiten van hun instellingen of niet dezelfde toegang hebben tot hun diensten als werknemer-promovendi.
PNN is zich bewust van deze ongunstige omstandigheden en we werken eraan dit te verbeteren. Mogelijke veranderingen worden echter langzaam doorgevoerd en zijn afhankelijk van de situatie bij de specifieke instelling. Onze aanbeveling is altijd dat als je moeilijkheden ondervindt in je onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van werkdruk, je dit bespreekt met je begeleider of de vertrouwenspersoon voor promovendi bij je graduate school. Het is belangrijk dat dergelijke kwesties duidelijk worden vastgelegd in de overeenkomsten die je bij de start van je promotietraject met je instelling maakt.
Wil je meer weten? Of heb je een specifieke vraag? Neem contact op met Teebah Abu-Zahra.

Teebah Abu-Zahra
Labor conditions – external, international and scholarship PhD candidates