Wisten jullie dat meer dan een derde van de promovendi te maken heeft met problemen gerelateerd aan mentale gezondheid, en dat de onderwijssector in Nederland het hoogste burn-outpercentage heeft van alle sectoren? Deze alarmerende statistieken benadrukken een groeiende zorg in de academische wereld: het mentale welzijn van onderzoekers.

Hoewel het bewustzijn over mentale gezondheid in de academische wereld toeneemt, richt het gesprek zich vaak op individuele strategieën voor verbetering (bijvoorbeeld een training prioriteiten stellen of anti-stress yogalessen). PNN is van mening dat de focus op individuele oplossingen voorbij gaat aan de onderliggende systemische oorzaken: de hoge werkdruk en hiërachieën in de wetenschap hebben een negatieve impact op de mentale gezondheid van promovendi.

In een poging om het gesprek hierover te faciliteren, heeft ons bestuurslid Marie Stadel, verantwoordelijk voor het portfolio van PhD Welzijn, onlangs een presentatie gegeven tijdens een seminar over geestelijke gezondheid georganiseerd door Erasmus MC. Haar lezing bracht de systemische uitdagingen in de academische wereld aan het licht en stelde concrete beleidsaanbevelingen voor aan instellingen om een gezondere omgeving te bevorderen (zie slides hieronder).

Bestuursleden van PNN geven actief lezingen over dit cruciale onderwerp, waarbij de noodzaak van systemische veranderingen in de geestelijke gezondheid in de academische wereld wordt benadrukt. Als dit onderwerp jullie of jullie instelling aanspreekt, moedigen wij jullie aan contact op te nemen. PNN staat klaar om te discussiëren en presentaties te geven bij relevante evenementen en instellingen.

Laten we de dialoog verschuiven van individueel omgaan naar collectieve verandering. Neem contact op met PNN als je geïnteresseerd bent in het bespreken van deze onderwerpen of in het organiseren van een lezing over de systemische oorzaken van psychische problemen in jouw instelling.

Wil je meer weten over geestelijke gezondheid en PhD’s? Bekijk wat we hierover in onze kennisbank hebben!

Deel deze pagina