In het voorjaar van 2024 heeft Promovendi Netwerk Nederland (PNN) succesvol een onderzoeksvoorstel ingediend en een beurs ontvangen van SoFoKleS, het sociaal fonds voor de kennissector. Met deze financiering zullen we een belangrijk vraagstuk rondom promovendi gaan aanpakken: de kloof tussen de geplande en werkelijke duur van promotietrajecten.

Momenteel doet een promovendus gemiddeld 60 maanden (5 jaar) over het schrijven van een proefschrift, terwijl de meeste contracten slechts 4 jaar (of minder) duren. Deze mismatch zorgt ervoor dat veel promovendi in de knel komen aan het einde van hun contract. Vaak moeten ze hun proefschrift in hun eigen tijd afmaken, soms zelfs terwijl ze WW ontvangen, wat de overgang naar de arbeidsmarkt vertraagt. Anderen werken naast een nieuwe voltijdbaan in de avonduren verder aan hun proefschrift.

Uit eerder onderzoek naar promotierendement in 2005 bleek dat factoren zoals de afbakening van het onderzoek, begeleiding, en de peer cultuur van groot belang zijn voor het succes van een promotietraject. Hoewel sommige van deze factoren nog steeds relevant zijn, vermoeden we dat er sindsdien nieuwe uitdagingen zijn ontstaan. Zo merken promovendi op dat er meer eisen worden gesteld, zoals het behalen van een Basiskwalificatie Onderwijs (BKO), het voldoen aan de privacy regulaties en het naleven van open science-praktijken. Ook zijn reviewprocessen traag en conferentie-calls vaak overvol. Bovendien is de positie van promovendi op de arbeidsmarkt veranderd: terwijl de groep promovendi sterk is gegroeid, is het aantal beschikbare academische posities na de promotie niet evenredig toegenomen.

Dankzij de SoFoKleS-beurs kunnen we nu een onderzoek doen naar de factoren die van invloed zijn op het wel of niet op tijd afronden van een proefschrift. In oktober 2024 organiseren we focusgroepen met promovendi in de laatste fase van hun traject en recent gepromoveerden van alle universiteiten, universitair medische centra (umc’s), en onderzoeksinstellingen. Deze sessies zullen zich richten op hun ervaringen met het afronden van hun promotietraject binnen de geplande vier jaar, en welke factoren dit proces beïnvloeden. Het volledige onderzoeksplan is hier te vinden.

De focusgroepen zullen op de volgende data plaatsvinden:

  1. Dinsdag 1 oktober in Groningen;
  2. Donderdag 17 oktober in Amsterdam;
  3. Dinsdag 22 oktober in Rotterdam;
  4. Donderdag 31 oktober in Eindhoven.

We hopen in het voorjaar van 2025 ons onderzoek af te ronden en de resultaten te verspreiden. Wil je meedoen aan de focusgroepen? Schrijf je in via deze link. Voor meer informatie of verder vragen kun je mailen naar focusgroups@hetpnn.nl.

Deel deze pagina