Het starten van een promotietraject is een grote stap in een academische carrière. Echter, niet alle promovendi schrijven hun proefschrift onder dezelfde voorwaarden. In Nederland zijn de meeste promovendi in dienst van de universiteit, het universitair medisch centrum (UMC) of een onderzoeksinstituut. Er zijn echter verschillende soorten PhD-contracten, die bepalen of de promovendus als student of als werknemer wordt beschouwd, en de toepasselijke arbeidsvoorwaarden.
Het standpunt van PNN is dat het doen van een PhD werk is, dus voeren wij campagne voor de erkenning van promovendi als werknemers met rechten en voorwaarden die daarbij horen volgens de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) en het nationale arbeidsrecht. Dit is echter momenteel niet het geval en er zijn promovendi die niet in dienst zijn van hun instellingen. Daarom is het erg belangrijk dat je weet onder welke voorwaarden je aan je PhD werkt. Hieronder vind je een overzicht van de soorten PhD-contracten die momenteel in Nederland worden gebruikt:
-
Promovendus in dienst:
- Werknemer-promovendus: Heeft een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst gericht op een PhD-programma met hun eigen universiteit, UMC of onderzoeksinstelling. Ze hebben de status van werknemer, wat hen recht geeft op volledige arbeidsvoorwaarden in lijn met de cao en het nationale arbeidsrecht.
- Promoverende werknemer: Het is ook mogelijk om in dienst te zijn als werknemer in een PhD-traject. Dat wil zeggen dat de PhD niet je hoofdbezigheid is, maar je hebt financiering en/of tijd van de universiteit gekregen om aan je PhD te werken. De arbeidsvoorwaarden worden bepaald door welke hoofdfunctie je hebt.
-
Promovendus niet in dienst:
- Beurspromovendus: Heeft geen arbeidsovereenkomst met de universiteit of het UMC waar aan de PhD wordt gewerkt, maar heeft financiering voor de PhD ontvangen via een subsidiegever. De rechten en voorwaarden van de CAO zijn niet van toepassing op dit soort promovendus.
- Buitenpromovendus: Ontvangt geen tijd of geld van een externe partij voor een promotie. De promovendus regelt eigen middelen, bijvoorbeeld van familie.
- Extern gefinancierde promovendus: Dit is anders dan een buitenpromovendus, omdat er op een of andere manier financiering is voor het doen van de PhD of de promovendus mag aan de PhD werken in ‘de tijd van de baas’. Extern gefinancierde promovendi zijn meestal in dienst van hun respectieve organisaties en niet de universiteit of het UMC.
Sources:
https://www.universiteitenvannederland.nl/en/job-classification-system-ufo