Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is verheugd met het arrest van de Hoge Raad in de zaak aangespannen door 44 MD/PhD beurspromovendi tegen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De Hoge Raad bevestigt dat de verhouding tussen deze promovendi en het UMCG moet worden aangemerkt als een arbeidsovereenkomst, en al vanaf het begin van het experiment. Voorzitter Benthe van Wanrooij reageert: “PNN is al jaren fel tegen de oneerlijke behandeling waar promovendi in dit experiment mee te maken hebben gehad. Deze uitspraak bevestigt eindelijk dat promotieonderzoek als werk moet worden beschouwd.”
De betreffende promovendi werden aangenomen als ‘student’ in het kader van het experiment promotieonderwijs. Hierdoor kregen zij geen arbeidsovereenkomst met bijbehorende beloning , maar een beursvergoeding. Zowel voor als na deze periode zijn promovendi met een vergelijkbaar profiel wel als werknemer aangenomen. In de praktijk voerden de beurspromovendi hetzelfde onderzoekswerk uit en hadden zij dezelfde verantwoordelijkheden, maar ontvingen zij aanzienlijk minder salaris, bouwden zij geen pensioen op, ontvingen zij geen vakantiegeld en genoten zij geen bescherming onder de cao.
Van Wanrooij benadrukt: “Promoveren is werk. Deze promovendi verrichtten arbeid voor het UMCG en moesten voldoen aan vrijwel alle verplichtingen die bij een reguliere werknemer horen. Het is onacceptabel dat zij onder slechtere voorwaarden werden behandeld. Nu kunnen zij hier eindelijk voor gecompenseerd worden.”
Het experiment promotieonderwijs werd in 2016 gelanceerd en liep tot augustus 2024. Tijdens deze periode werden ongeveer 1500 beurspromovendi aangenomen bij de Rijksuniversiteit Groningen en het UMC Groningen. Zij waren de enige instellingen in Nederland die op zo’n grote schaal gebruik hebben gemaakt van het experiment. PNN heeft zich jarenlang uitgesproken tegen de ongelijke behandeling binnen dit systeem en beraadt zich nu samen met haar partners op of en hoe andere voormalige beurspromovendi erkenning van hun werk kunnen krijgen.
PNN roept promovendi en gepromoveerden die deel uitmaakten van het experiment op om dit formulier in te vullen. Deze gegevens zullen worden gebruikt om mogelijke vervolgstappen te coördineren.
Over PNN
Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is de landelijke belangenbehartigingsorganisatie voor promovendi in Nederland. PNN zet zich in voor eerlijke arbeidsvoorwaarden, gelijke behandeling en de verbetering van de positie van promovendi binnen het Nederlandse academische systeem.
EINDE PERSBERICHT
Noot voor de redactie:
Voor vragen of aanvullende informatie kunt u contact opnemen met:
- Benthe van Wanrooij, voorzitter PNN
E-mail: voorzitter@hetpnn.nl
Telefoon: +31 6 15 47 05 56