Warning: Use of undefined constant is_post - assumed 'is_post' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/sites/web/hetpnnnl/www/wp-content/themes/hetpnn-twenty-twenty-child/functions.php on line 12
class="post-template-default single single-post postid-8451 single-format-standard custom-background template-full-width singular enable-search-modal missing-post-thumbnail has-single-pagination showing-comments hide-avatars footer-top-visible elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-7213 elementor-page-7843">

Persbericht: Promovendi Netwerk Nederland en GRIN geschokt door niet nakomen afspraken Rijksuniversiteit Groningen

Promovendi Netwerk Nederland (PNN) en Groningen Graduate Interest Network (GRIN) zijn geschokt en teleurgesteld door de eenzijdige beslissing van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) om de beurzen van studentpromovendi niet te verhogen volgens de contractafspraken. PNN-voorzitter Anneke Kastelein: “Het is onacceptabel dat de RUG eenzijdig de overeenkomst met haar beurspromovendi niet nakomt. Afspraak is afspraak. Beurspromovendi zijn één van de laagstbetaalde groepen binnen de academische staf. Deze groep krijgt al een veel lagere vergoeding dan werknemerpromovendi. Een beslissing die hun levensonderhoud aantast mag niet lichtzinnig worden genomen”.

Groningse beurspromovendi, aangenomen in het kader van het experiment promotieonderwijs, zijn geen werknemers aan de universiteit en ontvangen een beurs in plaats van salaris. In de voorwaarden van het programma staat dat de hoogte van de beurs jaarlijks in september wordt aangepast aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI) van het CBS. De CPI bedroeg 9,6% in de gebruikelijke peilmaand april. Het bestuur van de RUG heeft echter besloten om voor de verhoging dit jaar niet de CBS prijsindex te volgen, maar het bij 4% te houden. Dit leidt tot een verschil van meer dan honderd euro per maand. “De onvrede en verslagenheid onder deze groep promovendi is groot. De universiteit rechtvaardigt de beslissing door een vergelijking met ongerelateerde zaken, zoals verlaging van collegegelden en de beperkte verhoging van werknemersalarissen”, aldus Björn de Kruijf van GRIN. “Wij vinden dit bijzonder teleurstellend. Ook het argument dat er een mogelijkheid zou zijn om te kiezen welke index gebruikt mag worden houdt geen stand”. Kastelein: “De afgelopen jaren heeft de universiteit erop gehamerd dat deze groep niet vergelijkbaar is met werknemerpromovendi, en nu wordt ineens wel één lijn getrokken. Het is pijnlijk dat de CAO-afspraken worden aangehouden, terwijl beurspromovendi zijn uitgesloten van de CAO en niet genieten van de rechten uit deze overeenkomst”.

GRIN roept het College van Bestuur van de RUG op om de beslissing te herzien. De Kruijf: “Wij verwachten dat de RUG zich opstelt als een betrouwbare werkgever, en verwachten dat het CvB deze misstap rechtzet”. PNN sluit zich aan bij deze oproep om de beurzen per direct te verhogen volgens de afspraak: met 9,6% ten opzichte van vorig jaar. Tevens roepen beide organisaties beurspromovendi op om hun zorgen te delen met PNN en GRIN, en een klacht in te dienen bij de RUG.