Warning: Use of undefined constant is_post - assumed 'is_post' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/sites/web/hetpnnnl/www/wp-content/themes/hetpnn-twenty-twenty-child/functions.php on line 12
class="post-template-default single single-post postid-7058 single-format-standard custom-background template-full-width singular enable-search-modal missing-post-thumbnail has-single-pagination showing-comments hide-avatars footer-top-visible elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-7213 elementor-page-7843">

Nieuwe PNN voorzitter

Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) van 25 september 2020 is Rosanne Anholt verkozen tot nieuwe voorzitter van het PNN. Anholt promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het onderwerp veerkracht in de context van internationale veiligheid en volgt Lucille Mattijssen op, die het bestuur van PNN na een jaar voorzitterschap verlaat.

Anholt kijkt ernaar uit om het komende jaar, samen met de PNN-bestuursleden en de promovendivertegenwoordigers van de universiteiten, de positie van promovendi te verbeteren. Anholt: “Wetenschappers vragen al een aantal jaar aandacht voor de hoge werkdruk, het grote aandeel tijdelijke contracten, en de structurele onderfinanciering van het onderwijs. De fundamentele problemen in de wetenschap treffen met de name de meest kwetsbare groepen, zoals promovendi. Het PNN verenigt promovendi en zet zich in om hun stem te laten horen richting beleidsmakers en de politiek. De resultaten van de PNN Survey, afgenomen onder 1600 promovendi, bieden daarvoor belangrijke aanknopingspunten.”

Verschillende onderwerpen zullen de komende periode aandacht vragen. Zo zal PNN de gevolgen van de coronacrisis voor promovendi op de voet volgen, en universiteiten aanmoedigen promovendi te compenseren voor de opgelopen vertraging. Anholt: “Bijvoorbeeld middels verlengingen of het, in overleg met de promovendus, aanpassen van de eisen waar een proefschrift aan moet voldoen. Bovendien zien we uit de resultaten van de PNN Survey dat bijna de helft van de promovendi risico loopt op het ontwikkelen van mentale klachten. Steun vanuit de universiteiten is juist nú belangrijk.” Ook blijft PNN de ontwikkelingen rondom het experiment promotieonderwijs in Groningen nauwgezet volgen. Anholt: “Voorstanders van het experiment wijzen op het spanningsveld tussen het aantal mensen dat graag wil promoveren en het steeds geringere aantal promotieplaatsen, onder andere vanwege het verdwijnen van de eerste geldstroom. Het PNN is van mening dat het afpakken van de werknemerstatus, en de bijbehorende rechten, daar geen oplossing voor is. Door promovendi werknemerstatus te geven heeft Nederland in Europa altijd bekend gestaan als een nastrevenswaardig voorbeeld. Die voorbeeldfunctie verliest ze als het bursalenstelsel wordt doorgevoerd.” Ook de ongelijkheden tussen verschillende typen promovendi, de kwaliteit van promotietrajecten en begeleiding, diversiteit en kansen op de arbeidsmarkt blijven belangrijke speerpunten voor het PNN.

Voor de komende bestuursperiode heeft het PNN maar liefst vijf nieuwe bestuursleden aangetrokken. Meaghan Polack (LUMC) zal de rol van secretaris en vicevoorzitter intern op zich nemen. Angela Tol (UMCG) zal zich gaan inzetten voor internationale promovendi. Daarnaast zal ze als penningmeester gaan optreden voor het PNN. René de Vries (UMCG) zal zich inzetten voor de kwaliteit van promotietrajecten. Marc Vervuurt (Radboud UMC) zal zich gaan inzetten voor betere arbeidsvoorwaarden voor promovendi en Manon te Dorsthorst (Radboud UMC) voor de promovendi werkzaam in de UMC’s. Tot slot zal Keshen Mathura (Amsterdam UMC) zich  inzetten voor de belangen van de buitenpromovendi. Peta Baxter (Donders Instituut Nijmegen) en Tess van Doorn (Erasmus MC) waren reeds aangetreden als respectievelijk bestuurslid Loopbaan en bestuurslid Open Science. Anholt: “Met negen leden ziet het bestuur van het PNN ernaar uit om zich in deze moeilijke tijden extra hard te maken voor de rechten van promovendi”.