Warning: Use of undefined constant is_post - assumed 'is_post' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/sites/web/hetpnnnl/www/wp-content/themes/hetpnn-twenty-twenty-child/functions.php on line 12
class="post-template-default single single-post postid-6766 single-format-standard custom-background template-full-width singular enable-search-modal missing-post-thumbnail has-single-pagination showing-comments hide-avatars footer-top-visible elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-7213 elementor-page-7843">

Minister reageert op Monitor Arbeidsvoorwaarden van PNN

Naar aanleiding van vragen van Kamerlid Wiersma (VVD) heeft Minister van Engelshoven (OCW) gereageerd op de Monitor Arbeidsvoorwaarden die PNN op 10 juni gepubliceerd heeft. Uit de Monitor blijkt onder meer dat het aandeel dubieuze contracten voor promovendi (een contractduur < 4 jaar en/of een aanstelling <1.0 fte) niet is afgenomen. Ook werden grote verschillen tussen universiteiten zichtbaar.

In haar voorlopige reactie geeft de minister aan de inspanningen van PNN om jaarlijks deze monitor te publiceren te waarderen, en zegt zij te streven naar toereikende en heldere arbeidsvoorwaarden voor promovendi (en ook het andere wetenschappelijk personeel). Ook ziet de Minister dat er sprake is van een groeiende druk op het wetenschappelijke systeem, waarvan de promovendus slachtoffer kan worden. Ze heeft de VSNU, NWO en KNAW om een algemene reactie op de Monitor gevraagd. Op basis hiervan volgt na de zomer een uitgebreidere reactie.

Dit jaar was voor het eerst dat de Monitor, naast algemene ontwikkelingen, een uitsplitsing per universiteit liet zien. Een aantal universiteiten heeft naar aanleiding van de berichtgeving hierover reeds contact gezocht met PNN over welke van hun vacatures als dubieus waren gekenmerkt, om zelf actie te kunnen ondernemen. Hieruit kwamen enige verklaringen naar voren voor sommige als dubieus geclassificeerde contracten, zoals PDEng-contracten en contracten gefinancierd met een driejarige Marie Skłodowska-Curie-beurs.

Er is zeker discussie mogelijk over de betekenis van deze verklaringen voor wat er onder ‘dubieus’ wordt verstaan, maar het is een goed teken dat de Monitor dit gesprek op gang heeft kunnen brengen en universiteiten ertoe beweegt om de arbeidsvoorwaarden die zij hun promovendi aanbieden actief onder de loep te nemen. De Monitor biedt immers alleen zicht op vacatures die via AcademicTransfer zijn gepubliceerd. Het vermoeden is dat hierdoor alleen het topje van de ijsberg aan dubieuze contracten zichtbaar wordt. PNN zet de dialoog over de arbeidsvoorwaarden van promovendi graag voort, om zodoende het gesprek voorbij de aantallen en percentages uit de Monitor te brengen.