Warning: Use of undefined constant is_post - assumed 'is_post' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/sites/web/hetpnnnl/www/wp-content/themes/hetpnn-twenty-twenty-child/functions.php on line 12
class="post-template-default single single-post postid-5808 single-format-standard custom-background template-full-width singular enable-search-modal missing-post-thumbnail has-single-pagination showing-comments hide-avatars footer-top-visible elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-7213 elementor-page-7843">

PNN organiseert eerste voorlichtingsbijeenkomst over arbeidsvoorwaarden

Het Promovendi Netwerk Nederland gaat promovendi actief voorlichten over hun rechten. Promovendi blijken daar namelijk vaak onvoldoende van op de hoogte te zijn, en dat zorgt voor misstanden en mentale problemen. Betere voorlichting is een belangrijke eerste stap om die te voorkomen. Op vrijdag 22 februari organiseert PNN daarom, samen met de VAWO en de Wageningen PhD Council, op Wageningen University een eerste voorlichtingsbijeenkomst over arbeidsrechten voor promovendi. Op het programma staan onderwerpen als zwangerschaps- en ouderschapsverlof, de verhouding onderzoek – andere taken en de transitievergoeding. Na Wageningen volgen dit jaar ook de andere universiteiten.

Promovendi Netwerk Nederland

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) zet zich al decennia op landelijk niveau in voor de belangen van promovendi. Eerlijke contracten zijn een speerpunt voor PNN. Zo brengt PNN jaarlijks de Monitor Arbeidsvoorwaarden uit, waarin PhD contracten in Nederland onder de loep worden genomen. Daarnaast verzet PNN zich al lange tijd actief tegen het experiment met studentpromovendi. Daar komt dus vanaf dit jaar actieve voorlichting over promovendirechten bij.

Voorlichting

Voorlichting over rechten van promovendi is belangrijk ter voorkoming van misstanden in de sector. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het CWTS (2017) onder Leidse promovendi dat de kans op mentale problemen toeneemt wanneer “niet duidelijk is aan welke eisen moet worden voldaan” in een promotietraject (p. 13). Hierbij gaat het onder andere om onduidelijkheid over de hoeveelheid publicaties, de verhouding onderzoek – onderwijs, en de kans op een academische vervolgcarrière. PNN krijgt bovendien signalen van promovendi die in conflict komen met hun universiteit over zwangerschaps- of ouderschapsverlof of parttime werken. PNN agendeert deze problemen op landelijk niveau, wat geleid heeft tot belangrijke verbeteringen in de nieuwe CAO, maar wil promovendi ook zelf meer gereedschappen geven om problemen te signaleren en aan te pakken. In de praktijk blijken namelijk lang niet alle promovendi te weten waar ze recht op hebben. Dat speelt in het bijzonder bij de vele internationale promovendi die de Nederlandse taal niet machtig zijn.

Nieuwe cao, nieuwe rechten

De nieuwste cao-NU, die afgelopen zomer inging, biedt een mooi uitgangspunt om promovendi te informeren over hun arbeidsrechten. In deze cao is namelijk een aantal belangrijke verbeterpunten opgenomen met betrekking tot de positie van promovendi (zie ons bericht hier). Zo is voor het eerst vastgelegd dat een promotiecontract in beginsel vier jaar fulltime moet zijn, is er duidelijkheid geschapen over verlenging van het contract bij ouderschapsverlof en is de mogelijkheid tot een stage tijdens het promotietraject vastgelegd. PNN gaat promovendi hierover informeren zodat deze rechten ook in de praktijk gebracht gaan worden. PNN werkt hierbij nauw samen met de VAWO, de vakbond voor de wetenschap, en de lokale promovendi-overleggen.

De aftrap is vandaag aan de Wageningen University, waarna bijeenkomsten op andere universiteiten zullen volgen. Daarnaast wordt hard gewerkt aan een ‘know your rights’ leaflet, waardoor alle promovendi voortaan bij aanvang van het proefschrifttraject geïnformeerd worden over hun rechten. PNN hoopt hierbij op de medewerking van universiteiten. Voor een gezond promotieklimaat zijn eerlijke contracten van essentieel belang. Het vergroten van de kennis van promovendi over hun rechten is daarbij een eerste stap.