Vacature: Onderzoeker project ‘Taalbeleid binnen instellingen binnen het hoger onderwijs’

Onderzoeker project ’Taalbeleid binnen instellingen binnen het hoger onderwijs’

Momenteel zoekt de Inspectie van het Onderwijs (van het Ministerie van OCW) een enthousiaste promovendus die gedurende een half jaar als onderzoeker bijdraagt aan het project ‘Taalbeleid binnen instellingen van het hoger onderwijs’.

Vanzelfsprekend participeer je in het dagelijks reilen en zeilen van de afdeling hoger onderwijs van de inspectie. Je neemt deel aan het overleg van de projectgroep Taalbeleid, het afdelingsoverleg en het teamoverleg. Daarnaast behoort incidentele inzet in andere werkzaamheden (instellingsonderzoeken, ronde tafels, gesprekken met externen) tot de mogelijkheden, al naar gelang je interesse en de kansen die zich voordoen.

Onderzoeksachtergrond:

Onderzoeksproject Taalbeleid binnen instellingen binnen het hoger onderwijs

Er is toenemend maatschappelijk debat over de voor- en nadelen van internationalisering in het hoger onderwijs. De discussie spitst zich toe op het gebruik van het Engels. Het beeld is gemengd: er zijn duidelijke voorstanders – grofweg vanuit de gedachte van één Europese hoger onderwijsruimte, het belang van een open maatschappij, economische belangen en burgerschapsoverwegingen. Anderzijds zijn er duidelijk tegenstanders die spreken van doorgeslagen verengelsing en gevolgen voor kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs.

De inspectie signaleert in haar Staat van het Onderwijs over 2016/2017 dat inmiddels driekwart van de wo-master Engelstalig is. Met het project over Taalbeleid wil de inspectie:

  1. inzicht krijgen in de mate van naleving van artikel 7.2c in de WHW (wet op het hoger onderwijs en onderzoek)
  2. inzicht krijgen in de wijze waarop instellingen  hun taalkeuze vormgeven
  3. een bijdrage leveren aan:
    • de discussie de taalkeuze en daar waar mogelijk ook over taalbeleid,
    • handvatten geven voor de nieuwe invulling van artikel 7.2, en
    • discussie over artikel 1.3 lid 5. Van de WHW

Meer informatie vind je hier 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *