Warning: Use of undefined constant is_post - assumed 'is_post' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/sites/web/hetpnnnl/www/wp-content/themes/hetpnn-twenty-twenty-child/functions.php on line 12
class="post-template-default single single-post postid-5571 single-format-standard custom-background template-full-width singular enable-search-modal missing-post-thumbnail has-single-pagination showing-comments hide-avatars footer-top-visible elementor-default elementor-template-full-width elementor-kit-7213 elementor-page-7843">

Arbeidsvoorwaarden

Aanstellingsvormen

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) vertegenwoordigt de belangen van diverse groepen promovendi. Deze promovendi zijn verbonden aan Nederlandse universiteiten, Universitaire Medische Centra en onderzoeksinstellingen, en hebben diverse aanstellingsvormen, zoals door de VSNU gedefinieerd:

  • Werknemer-promovendus
  • Promoverende medewerker
  • Contract promovendus (zoals “promotiestudent”)
  • Buitenpromovendus

Collectieve arbeidsovereenkomsten voor werknemer-promovendi

De meeste werknemerpromovendi vallen onder 1 van de volgende CAO’s:

  • De meeste promovendi zijn in dienst van de 14 Nederlandse Universiteiten en vallen zodoende onder de CAO NU.
  • Een substantieel deel van promovendi werkzaam aan de 8 Universitaire Medische Centra en zodoende zijn voor hen de bepalingen in de CAO UMC geldend. Zie ook het kopje Tips voor arts-promovendi.
  • Promovendi die werken bij andere onderzoeksinstellingen, zoals het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), De Koninklijke Bibliotheek (KB), en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (Kon. NIOZ), vallen onder de CAO OI. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) valt ook onder de CAO OI.

Voor specifieke informatie over CAO’s kan je contact opnemen met een vakbond, of een email sturen naar info@hetpnn.nl.

Bursaalsysteem

Het kabinet Rutte I wilde een wetswijziging doorvoeren waardoor promovendi niet meer worden aangesteld als volwaardig werknemer, maar als student. Het doel van het bursalensysteem is in de eerste plaats een kostenbesparing voor universiteiten. Bovendien wordt verwacht dat de maatregel zorgt voor meer wetenschappelijke ‘output’ en een kwaliteitsimpuls. Inmiddels is duidelijk dat minister Bussemaker dit onderdeel geschrapt heeft uit de voorgestelde wetswijziging en nu een experiment wil toestaan. Het PNN heeft haar vraagtekens bij de invoering van een dergelijk systeem en overlegt hierover met verschillende politieke partijen. Voor meer informatie zie verder on Publicaties.